Zmien skórke
Logo Polygamii

Plotki: Szef Platinum Games ustępuje ze stanowiska. Czarne chmury nad nowym Star Foxem?

Według informacji, podanych przez japoński serwis Game Business, prezes Platinum Games – Tatsuya Minami – ustąpił ze stanowiska. Powody tej decyzji nie są jeszcze znane.

Jeżeli nie masz w sobie tego rodzaju uczucia, nie jesteś w stanie iść do przodu. Dziesięć, dwadzieścia lat w przyszłość chce sobie stawiać jeszcze wyższe cele.

Mówił Minami w rozmowie z japońskim magazynem Famitsu. Jego lutowe wydanie poświęcone było w dużej części przeszłości i przyszłości Platinum Games. Studio obchodzić będzie w tym roku swoje dziesiąte urodziny. Jego prezes jeszcze niecałe trzy miesiące temu kreślił w ten sposób świetlaną wizję jego przyszłości.

A jednak, jak się teraz okazuje, u twórców Bayonetty i Vanquisha może nie dziać się najlepiej. Minami miał według serwisu Game Business odejść ze swojego stanowiska już miesiąc po rozmowie z Famitsu, bo w marcu. Jednocześnie w tym samym czasie w szeregach zarządu firmy zasiadło dwóch dotychczasowych pracowników działu wsparcia developerów, Atsushi Inaba i Seigo Tabira.

vanquish

Doniesieniom tym przeczy sama strona internetowa Platinum Games, na której Minami wciąż widnieje jako prezes studia. To jednak może być związane z jakiegoś rodzaju okresem przejściowym czy wypowiedzeniem, obowiązującym dotychczasowego szefa.

On sam w ostatnich miesiącach nadzwyczajnie uciszył swoją „sieciową personę”, znacząco ograniczając komunikację za pomocą Twittera. Od połowy marca umieścił na nim tylko jeden wpis – udostępnione z konta Hideo Kojimy zdjęcie ich spotkania w siedzibie Platinum Games. Bardzo szczególnie zbiega się to w czasie z terminem jego rzekomej rezygnacji czy zwolnienia.

Czy oznacza to, że Kojimie udało się namówić kolejnego japońskiego weterana do rezygnacji ze współpracy z wielkim wydawcą i przejścia „na swoje”? Czy już niedługo możemy oczekiwać oficjalnego ogłoszenia współpracy między tymi panami nad jakąś nową, oryginalną produkcją? Nie wydaje się to szczególnie nieprawdopodobne – Platinum Games stworzyło również osadzone w świecie MGS-a Metal Gear Rising: Revengeance, są więc dowody na to, że Kojima i Minami nadają na tych samych falach.

star_fox

Odejście Minamiego może być też jakoś powiązane z premierą Star Fox Zero, przeznaczoną na Wii kontynuacją kolejnego przeboju Nintendo sprzed lat. Gra, która ukazała się wczoraj, zbiera bardzo mieszane recenzje. Jest możliwe, że nadzieje, które pokładał w tym tytule japoński producent, okażą się płonne.

Tymczasem jednak, poza snuciem domysłów i przypuszczeń, pozostaje nam już tylko czekać na oficjalną reakcję Platinum Games. Jak pokazuje historia z Kojimą i Konami, na tą możemy sobie jeszcze trochę poczekać.

[Źródło: Kotaku]

Dominik Gąska

Więcej na temat:

1. 23:36 22.04.2016
    wymiot

wez ty moze nie pij jak polewasz? 🙂

2. Raidenorius
    11:00 23.04.2016
    Raidenorius

Na Wii? Chyba na WiiU. Przejęzyczenie może być bardzo niebezpieczne – https://www.youtube.com/watch?v=bRjaN2VD4Ak

Najczęściej czytane

01